Zupa grzybowa, sos grzybowy, krokiety z grzybami… Są pyszne, ale przecież to wszystko już było. Czas na wykorzystanie tego wdzięcznego dodatku w zupełnie innych, mniej oczywistych odsłonach. Smak i aromat – gwarantowane!

Omlet z grzybami

Grzyby to nie tylko dodatek do obiadu. Sprawdzą się również podczas przyrządzania sycącego śniadania. Zamiast jak zwykle serwować omlet z pomidorami lub cebulą, dodaj do jajek świeże leśne grzyby oraz ziemniaki. Wcześniej należy ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać je i pokroić w kostkę. Następnie wystarczy z grzybami dodać je do przygotowanych jajek i smażyć na małym ogniu, aż omlet się zetnie.

Flaczki z boczniaków

Lubisz tego typu zupę? Spróbuj jej bezmięsnej wersji z dodatkiem boczniaków. To świetna alternatywa dla flaków wołowych i przy tym równie smaczna. Do przygotowania zupy przyda się pietruszka, marchewka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek i lubczyk. Grzyby należy pokroić w paseczki, a następnie dusić z warzywami na niewielkim ogniu. Następnie wystarczy dodać wodę i pozostałe przyprawy i pozostawić wywar na 20 minut, by się podgotował.

Tarta z podgrzybkami

Wbrew pozorom tarta nie należy do trudnych w przygotowaniu dań, wymaga jednak nieco cierpliwości oraz dokładności. Pyszna będzie wariacja z dodatkiem leśnych grzybów. Po przyrządzeniu ciasta należy ułożyć je w foremce, a następnie zrobić w nim otwory w spodzie przy pomocy widelca i piec przez 20 min. Po przygotowaniu tarty wyłóż ją grzybami, które wcześniej smażyły się ze śmietanką cebulą i rozmarynem na patelni i trzymaj w piekarniku przez kolejne 20 min.

Kaszotto z leśnymi grzybami

Nie lubisz ryżu lub masz ochotę na coś innego? Sięgnij po kaszę i przygotuj ją podobnie, jak popularne risotto. Kaszę należy nieco podsmażyć na oleju, a następnie zalać bulionem i dusić do czasu, aż zmięknie. W tym samym czasie warto przygotować grzyby – podsmaż je z dodatkiem cebuli i dodaj do kaszy. Całość możesz zwieńczyć śmietanką oraz odrobiną sera pleśniowego.
- Mariusz B.