Marchwiak

Chyba jednym z najbardziej popularnych słodkich przysmaków z warzywami jest ciasto marchewkowe.
Mimo, że do wypieku dodajemy około pół kilograma tych pomarańczowych warzyw, to nie są one w ogóle wyczuwalne w smaku.
Dodatek migdałów, wanilii i cukru sprawia, że jedząc, czujemy po prostu pyszny, niesamowicie wilgotny deser.
To idealna propozycja dla nieprzepadających za warzywami dziećmi, które jeśli bez problemu sięgną po słodycze, to z pewnością zasmakują również i w tym deserze, dzięki któremu organizm przyjmie niezbędną dawkę witamin.

Leśny mech

Kolejnym warzywnym przysmakiem jest niezwykle efektowne ciasto szpinakowe. Smakowicie wyglądający placek, sprawiający wrażenie wyjętego wprost z bajkowej opowieści, z pewnością przyciągnie nie jednego miłośnika łakoci.
Do środka przysmaku, dodajemy około 250 gramów świeżego lub mrożonego szpinaku, wzbogacając przy tym nasz wypiek o sporą dawkę żelaza, potasu oraz kwasu foliowego.

Buraczkowe brownie

Ciasto intensywnie czekoladowe, jakim jest brownie, raczej nie kojarzy się ze zdrowym przysmakiem.
Istnieje jednak prosty sposób na to, aby zmodyfikować podstawowy przepis w sposób, który zmieni nasz czekoladowy przysmak w prawdziwe źródło niezbędnych witamin.
Dodając do wypieku około pół kilograma buraków i używając czekolady zawierającej 80 % lub 90 % kakao, wzbogacamy nasz organizm o pokaźną dawkę witamin.
Buraki zawierają dużą dawkę żelaza, podnoszą stężenie tlenku azotu oraz normują poziom cholesterolu, dzięki czemu przysmak jest idealny dla wszystkich, którzy mają problemy z nadciśnieniem, anemią, czy podwyższonym cholesterolem.
- Barbara Ł.