Gotuj z Jadłonomią!
Wegańska kucharka
Twórczyni najpopularniejszego bloga z wegetariańskimi i wegańskimi przepisami ma ponad 20 lat i choć aktualnie mieszka w Warszawie, to pochodzi z Wrocławia. Niezadowolona z pracy w agencji reklamowej zdecydowała się założyć kulinarnego bloga. Los chciał, że jej pomysły przypadły do gustu wielu czytelnikom i dziś blog stał się jej pełnoetatową praca. Dodatkowo Marta Dymek niedawno wydała przepiękna książkę pt. „Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan”. Co ciekawe, w tym momencie kucharka pisze już kolejną.Nie tylko dla roślinożerców?
Przepisy na blogu Marty Dymek są niezwykle kolorowe i oryginalne, dlatego nie ma co się dziwić, że sięgają po nie nawet najwięksi mięsożercy. A na smalec z fasoli nabrał się już podobno niejeden wujek. Pomysły na unikalne receptury autorka zdobywa podczas swoich egzotycznych podróży, podczas których uczy się od największych lokalnych mistrzów gotowania. Część jej przepisów przypomina w smaku tradycyjne potrawy, np. flaki z boczniaków czy leczo, w którym dodatek papryki wędzonej sprawia, że smakuje jakby było z dodatkiem kiełbasy.Autorka bez wątpienia znacznie ułatwia weganom ich codzienne zmagania w kuchni. Chodzą plotki, że dzięki jej przepisom wielu zadeklarowanych mięsożerców zmieniło swoje nawyki żywieniowe.